Kruche z rabarbarem

Kruche z rabarbarem

Jedno z pyszniejszych ciast z rabarbarem. Kruchy spód, rabarbarowe nadzienie, kruszonka. Do tego kubek ulubionej kawy lub herbaty, książka, zapach bzu, w tle muzyka i słońce za oknem. Nic więcej nie potrzeba...

Miłej niedzieli :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

Zdjęcie - Kruche z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*250g mąki pszennej

*50 g zmielonych migdałów

*180 g zimnego masła

*100 g cukru pudru

*2 żółtka

*3 łyżki zimnej wody

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można także zagnieść ręcznie: mąkę, migdały zmielone i zimne masło posiekać nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę prostokątną 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nadzienie rabarbarowe:

*ok 700 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (można zrobić z dodatkiem truskawek)

*3 - 4 łyżki cukru

*2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła rabarbar.

 

Wykonanie:

Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.

Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15-18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone, ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowe i wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ja starłam jeszcze na to wszystko pół ziarenka tonki.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepłe ciasto z gałką lodów.

Smacznego :)

Zdjęcie - Kruche z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów