Kruche z rabarbarem
Jedno z pyszniejszych ciast z rabarbarem. Kruchy spód, rabarbarowe nadzienie, kruszonka. Do tego kubek ulubionej kawy lub herbaty, książka, zapach bzu, w tle muzyka i słońce za oknem. Nic więcej nie potrzeba...
Miłej niedzieli :)
Źródło przepisu: Moje Wypieki.
Składniki:
*250g mąki pszennej
*50 g zmielonych migdałów
*180 g zimnego masła
*100 g cukru pudru
*2 żółtka
*3 łyżki zimnej wody
Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można także zagnieść ręcznie: mąkę, migdały zmielone i zimne masło posiekać nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Formę prostokątną 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nadzienie rabarbarowe:
*ok 700 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (można zrobić z dodatkiem truskawek)
*3 - 4 łyżki cukru
*2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła rabarbar.
Wykonanie:
Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.
Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15-18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone, ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowe i wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ja starłam jeszcze na to wszystko pół ziarenka tonki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepłe ciasto z gałką lodów.
Smacznego :)