kruche z jagodami i pianką

kruche z jagodami i pianką
Pierwsze w życiu samodzielnie zrobione pierogi (nie licząc uszek) - jagodowe - bardzo podkręciły mi smaka na jagody. Musiałam więc zrobić jakieś ciacho z jagodami. Tyle że chciałam prościutkie, bo lenia miałam. I znalazłam idealne. Wykorzystałam przepis Oli z bloga kulinarne.info.

Cytuję:

Składniki:

Ciasto:

  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 30 dag jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Beza:

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i masło energicznie zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Formę wykładamy schłodzonym ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (180º C).

Jagody myjemy i oszyszczamy z ogonków i liści. Mieszamy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Ubijamy pianę z białek, na koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę.

Gorące ciasto wyciągamy na chwilę z piekarnika, do środka wykładamy jagody i przykrywamy pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po 15 minutach można wyłączyć piekarnik z góry i piec tylko spód (piana może się za bardzo zrumienić). Smacznego.

W moim wykonaniu zapomniałam o proszku do pieczenia, ale ciasto i tak wyszło bardzo dobre. Następnym razem (a na pewno taki będzie) chyba dorzucę jeszcze jedno białko. Bo na mojej tortownicy kruchego ciasta było jak najbardziej wystarczająco, za to pianka z wierzchu wyszła bardzo cieniutka, wręcz ażurowa. Poza tym - ideał.Zdjęcie - kruche z jagodami i pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów