Kruche z jagodami
Nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, jagodzianek i ciasta z jagodami. Na jagodzianki macie aż 2 przepisy - tradycyjne z kruszonką oraz te bardziej fit. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to moja mama najczęściej robiła kruche ciasto, posypywała je grubą warstwą jagód, a na wierzch robiła bezę z dodatkiem kisielu, który nadawał jej piękny różowy kolor i takie właśnie ciasto zamierzałam zrobić, ale okazało się, że akurat nie mam w domu kisielu, więc zmodyfikowałam mój plan i upiekłam dobrze Wam znane delikatne kruche ciasto z budyniową pianką i warstwą jagód. To jest ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem, truskawkami i czereśniami)
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 masło lub margaryna (250 g)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm), a następnie zapiekamy na złoty kolor ( w zależności od piekarnika ok 15 minut w 180 st. C)
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- szczypta soli
- ok 1 szklanki jagód
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto, a na niej rozkładamy równomiernie jagody. Na jagody ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem można dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem