Kruche ślimaczki z marmoladą
Przygotowując kruche ślimaczki, ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, ponieważ im więcej warstw tym ciasteczka są jeszcze smaczniejsze :) U nas tym razem wyszły trochę grubsze, ale i tak są przepyszne! :)
Składniki:
(na ok. 30-40)
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 4-5 łyżek śmietany
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko do smarowania
- cukier do posypania
- 20 dag marmolady
Przygotowanie: Mąkę przesiej na stolnice, dodaj masło, cukier i posiekaj na małe kawałki. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości od 3 do 5 mm. Posmarujemy ciasto równomiernie marmoladą, następnie zwiń w rulon i odkrawaj ciasteczka o grubości 2-3 cm. Gotowe ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż będą rumiane. ( przez ok 25 min)
* przepis pochodzi z bloga http://wino-i-oliwki.blogspot.com/2011/07/kruche-slimaczki-z-marmolada.html