Kruche donaty z białą czekoladą
- SKŁADNIKI :
- ** mąka pszenna – 200 g
- ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- ** cukier – 50 g
- ** serek homogenizowany – 1 czubata łyżka
- ** olej – 4 łyżki
- ** mleko – 4 łyżki
- ** tłuszcz do smażenia
- ** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracji
Oponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem.
Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni.
Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji.
Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne.
Biała czekolada , to taka kropka nad I , która sprawia , że Donaty nie tylko cieszą podniebienie , ale i oko ;)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubośc ok. 1,5 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy koła , a za pomocą kieliczka lub zakrętki dziurkę w środku.
Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy dekoracją.
Zajadamy!
Smacznego!