Kruche ciasto z rabarbarem
Chcesz przygotować ciasto z rabarbarem, ale boisz się, że takie ucierane (np TO) wyjdzie Ci z zakalcem? W takim razie zrób ciasto kruche z rabarbarową galaretką. Jest pyszne i z pewnością zaspokoi potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Jak to z ciastem kruchym bywa, najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przygotowaniu, kiedy to kruche ciasto robi się zdecydowanie miększe. Lekką kwasowość rabarbaru równoważy słodycz bezy.
Moim zdaniem warto skusić się na takie ciacho.
A jeżeli lubisz wypieki z rabarbarem zobacz też przepis na:
- ciasto maślankowe z rabarbarem
- kruche ciasto z rabarbarem
- ciasto francuskie z migdałowym nadzieniem i rabarbarem
- rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
- czekoladowy torcik z rabarbarem
- czy tort naleśnikowy przekładany nadzieniem serowym i rabarbarowo-truskawkowym
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 160 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Beza:
- 4 białka
- 150 g drobnego cukru
- 75 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
Masa rabarbarowa:
- 600 g rabarbaru
- 150-170 g cukru
- 1/2 szkl. zimnej wody
- 2 op. galaretki truskawkowej
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Na środku umieszczamy zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto, aż do połączenia.
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Każdą część wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Jedną część schłodzonego ciasta rozprowadzamy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21×32 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (do zezłocenia).
Na blaszkę (może być druga o tych samych wymiarach, lub ta sama, po wyjęciu uprzednio upieczonego ciasta) wykładamy drugą część ciasta. Je również nakłuwamy widelcem. Szykujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana jest już gęsta i lśniąca dodajemy do niej posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Gotową pianę wykładamy na ciasto w blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
Oczyszczony rabarbar kroimy na około 1 cm plasterki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz zalewamy wodą. Stawiamy na palniku i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Kiedy rabarbar zacznie się rozpadać na kawałki, zdejmujemy garnek z palnika i wsypujemy do niego suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do schłodzenia i stężenia.
Tężejącą masę wykładamy na kruche ciasto. Przykrywamy ciastem z bezą. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym