Kruche ciastka z powidłami
Przepis pochodzi z magazynu NAJ-"Pyszne święta" str.23
składniki:
25 dag mąki
20 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
żółtko
powidła (ja dałam morelowe)
cukier puder
Na stolnicę wsypać mąkę, proszek,cukier, dodać pokrojone w kostkę masło i wbić żółtko. Wyrobić ciasto a następnie rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą foremki wycinać serduszka, w połowie z nich dodatkowo wykroić małe dziurki (ja wykrawałam foremką do pieczenia rurek, idealnie do tego się nadaje). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. około 180 st. przez mniej więcej 10/12 minut(muszą się lekko zrumienić). Gdy wystygną, całe serduszka posmarować powidłami, docisnąć serduszkami z dziurką. Posypać cukrem pudrem.