Kruche ciastka z lawendą
Lawenda zakupiona na targu, mimo obietnic sprzedawcy nie zakwitła. Na szczęście udało mi się kupić suszoną i wreszcie mogłam skosztować ciastek do których wzdychałam od dawna. Zapraszam na ciastka lawendowe.
Składniki (3 blaszki ciastek): Ciasto 200g mąki pszennej 140g masła 60g cukru 1,5 łyżki suszonej lawendy jajko
Na wierzch odrobina lawendy odrobina mleka odrobina cukru
Zagniatamy składniki na ciasto, a następnie podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Na wierzch sypiemy lawendę i lekko wałkujemy, by kwiaty wbiły się w ciasto.
Wycinamy ciastka i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 15-20 minut, aż ciastka się zarumienią.
Składniki (3 blaszki ciastek): Ciasto 200g mąki pszennej 140g masła 60g cukru 1,5 łyżki suszonej lawendy jajko
Na wierzch odrobina lawendy odrobina mleka odrobina cukru
Zagniatamy składniki na ciasto, a następnie podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Na wierzch sypiemy lawendę i lekko wałkujemy, by kwiaty wbiły się w ciasto.
Wycinamy ciastka i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 15-20 minut, aż ciastka się zarumienią.