Kruche ciastka z czekoladą
            Czasami, rozsądek podpowiada, żeby nie piec  ciasta na niedzielę, ale, że ciężko jest zrezygnować z tego co się lubi w zastępstwie piekę ciastka. Jest to złudne bo ciastek można zjeść więcej niż na przykład tortu czy innego ciasta z masą. Chyba, że ktoś ma bardzo silną wolę i powstrzyma się przed zjedzeniem  dziesiątej sztuki. W przypadku tych ciastek jest to ciężkie do wykonania:)

Składniki:
- 225 g miękkiego masła
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 łyżki mleka
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 i 1/2 szklanki mąki
 - 100 g gorzkiej czekolady
 
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.
Smacznego:)