Kruche ciasteczka baranki

Kruche ciasteczka baranki
Zdjęcie - Kruche ciasteczka baranki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasteczka baranki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasteczka baranki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasteczka baranki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasteczka baranki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 230 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 75 g cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 35 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20-30 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
Przygotowanie

Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem, aż masa zgęstnieje i zbieleje.

Dodajemy olej i dalej ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Dodajemy drobno otartą skórkę z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy jednolite ciasto.

Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.


Ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

Pieczemy 10-12 min. w temp. 180ºC. Studzimy.


Z cukru pudru i mleka ucieramy gładki lukier.

Lukrujemy wystudzone ciasteczka i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów