Kruche babeczki z morelami
Babeczki, które powstały bardzo spontanicznie, gdyż zostało mi trochę moreli do wykorzystania. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie pyszne. Nie są za słodkie dzięki lekko kwaskowatego nadzienia morelowego. Polecam! :-)
Składniki na ciasto na ok. 5 babeczek:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko z dużego jajka
- ok. 2-3 łyżki zimnej wody
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Na suche składniki położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche to dodajemy więcej wody, aż powstanie gładkie ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 1,5h.
W tym czasie robimy nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 500g moreli (ważone po pokrojeniu czyli bez pestek)
- ok. 4 łyżki miodu
- ok. 5 łyżek wody
- sok z 0,5-1 limonki (do smaku)
- skórka z 0,5-1 limonki (do smaku)
Kiedy ciasto będzie schłodzone, a nadzienie ostygnięte zaczynamy robić babeczki. Formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Mniej niż połowę ciasta oddzielić od reszty i wstawić do lodówki.
Ciastem wylepić formę na muffiny i wstawić do piekarnika do lekkiego zarumienienia (ok. 7-10 minut) w 180 stopniach.
W tym czasie cienko rozwałkować resztę ciasta z lodówki i wyciąć paski.
Kiedy babeczki się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy do nich morelowe nadzienie. Następnie robimy na wierzchu każdej babeczki kratkę z pasków ciasta. Pieczemy w 180 stopniach, aż kratka się wyraźnie zezłoci (10-15 minut). Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.