Kruche babeczki z burakowym pesto
Kruche, wytrawne babeczki, a w nich delikatne pesto z buraków. Czyli fajny sposób na przemycenie warzywa. Mogą być przekąską, finger foodem, ale można je też też zaaranżować obiadowo - do sałatki, albo do mięsa, zamiast zasmażanej jarzynki i ziemniaków. Można na ciepło, można na zimno. Pozwalają na wiele, co nie?
Wystarczy przygotować:
na ciasto: 200 g mąki, 100 g bezmlecznej margaryny, 1/2 łyżeczki soli, nieco zimnej wody,
na pesto: 2 buraki, 4 łyżki ziaren słonecznika, łyżeczka śmietanki owsianej, sól i cukier do smaku
Zagnieść kruche ciasto, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Schłodzić, a następnie rozwałkować dość cienko i wylepić nim foremki na babeczki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) i piec, aż się zrumienią, ok. 12-15 minut. Buraki upiec lub ugotować, wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni i zblenderować razem z burakami i śmietanką na pesto. W razie potrzeby dodać nieco słonecznika lub śmietanki owsianej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Babeczki wypełniać pesto i dekorować według uznania.