Królewska kostka
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Jeśli macie ochotę na wykwintne ciasto, którego w dodatku nie trzeba piec, polecam tę oto kostkę. Ciasto zawiera masę z mleka skondensowanego więc z góry wiadomo, że będzie słodkie. Dlatego też, zmniejszyłam ilość cukru w białej masie oraz użyłam słonych krakersów zamiast herbatników. Odrobina soli wspaniale przełamuje słodycz toffi a biała masa z mleka w proszku to po prostu niebo w gębie. I do tego jeszcze polewa czekoladowa z orzechami. Pycha! Gorąco polecam
Składniki- Składniki na masę mleczną
- masło - 1 1/2 kostki
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- mleko w proszku - 2 szklanki
- Składniki na polewę czekoladową
- czekolada gorzka - 200 g
- orzechy włoskie - 150 g
- mleko - 1/4 szklanki
- Dodatkowo
- krakersy - 400 g
- mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
Mleko w puszce gotować przez trzy godziny. Wystudzić.
Mleko i cukier zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z na puch i dodać mleko w proszku na przemian z wystudzonym mlekiem.. Ucierać na gładką masę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniała.
Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. W rondelku roztopić czekoladę z mlekiem, dodać uprażone orzechy, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć wartswę krakersów, połowę białej masy, warstwę krakersów, masę toffi, krakersy, drugą połowę białej masy, krakersy, polewę czekoladową z orzechami. Wyrównać. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Smacznego:)