Królewska kostka

Królewska kostka
Zdjęcie - Królewska kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Jeśli macie ochotę na wykwintne ciasto, którego w dodatku nie trzeba piec, polecam tę oto kostkę. Ciasto zawiera masę z mleka skondensowanego więc z góry wiadomo, że będzie słodkie. Dlatego też, zmniejszyłam ilość cukru w białej masie oraz użyłam słonych krakersów zamiast herbatników. Odrobina soli wspaniale przełamuje słodycz toffi a biała masa z mleka w proszku to po prostu niebo w gębie. I do tego jeszcze polewa czekoladowa z orzechami. Pycha! Gorąco polecam

Składniki Instrukcje

Mleko w puszce gotować przez trzy godziny. Wystudzić.

Mleko i cukier zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z na puch i dodać mleko w proszku na przemian z wystudzonym mlekiem.. Ucierać na gładką masę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniała.

Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. W rondelku roztopić czekoladę z mlekiem, dodać uprażone orzechy, wymieszać.

Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć wartswę krakersów, połowę białej masy, warstwę krakersów, masę toffi, krakersy, drugą połowę białej masy, krakersy, polewę czekoladową z orzechami. Wyrównać. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

Smacznego:)

Zdjęcie - Królewska kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów