Krokiety ziemniaczane
To danie to wspomnienie przedszkolnych obiadów. Może dla części z Was nie brzmi to zachęcająco, ale ja przedszkolne obiady wspominam mile.
Krokiety robiłam po raz pierwszy i od razu udało się odtworzyć tamten smak i pysznie chrupiącą skórkę. Przepis przypomina ten na farsz do pierogów ruskich.
Potrzebujemy:
6-7 średnich ziemniaków
25 dag dobrego białego, kruszącego się sera (absolutnie nie rzadkiego twarogu!)
1 jajo
mała cebulka zrumieniona na oleju
kilka łyżek mąki pszennej (tyle, aby ciasto nie było klejące)
sól
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
Gotowe krokiety smażymy na oleju. Najlepsze są same, ale równie dobrze smakują np. z sosem pieczarkowym. Pycha!
Krokiety robiłam po raz pierwszy i od razu udało się odtworzyć tamten smak i pysznie chrupiącą skórkę. Przepis przypomina ten na farsz do pierogów ruskich.
Potrzebujemy:
6-7 średnich ziemniaków
25 dag dobrego białego, kruszącego się sera (absolutnie nie rzadkiego twarogu!)
1 jajo
mała cebulka zrumieniona na oleju
kilka łyżek mąki pszennej (tyle, aby ciasto nie było klejące)
sól
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
Gotowe krokiety smażymy na oleju. Najlepsze są same, ale równie dobrze smakują np. z sosem pieczarkowym. Pycha!