Krokiety z pieczarkami
Na blogu do tej pory pojawił się przepis na krokiety z indykiem, a te – z nadzieniem pieczarkowym – przygotowałam na dzisiejszy, postny obiad. Mimo prostoty, są bardzo smaczne. W wersji mniej postnej można także dać do środa żółty ser :)
KROKIETY Z PIECZARKAMI
5 naleśników (przepis podstawowy - klik!),
500g pieczarek,
1 duża cebula,
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego),
sól i pieprz,
szczypta suszonego majeranku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
opcjonalnie 5 plastrów żółtego sera,
1 duże jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia
Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i również drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć, aż wyparuje prawie cała woda, którą puściły pieczarki. Dodać 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Pieczarkowy farsz rozsmarować na środku każdego naleśnika. Można dodatkowo położyć po 1 plastrze sera. Zwinąć krokiety (najpierw 2 boki do środka, a później zrolować).
Krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.