Krokiety z mięsem i kapustą
- SKŁADNIKI :
- NALEŚNIKI:
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 200 ml
- woda gazowana - 100 ml
- jajko - 1 szt
- olej - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- FARSZ:
- kapusta biała - 200 g
- mięso mielone wieprzowe - 200 g
- masło - łyżka
- sól
- pieprz
- papryka
- kminek
- DODATKOWO :
- jajko - 2 szt
- bułka tarta - 100 g
- olej do smażenia
Jak wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadac codziennie i bez opamiętania. Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.
Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą
Krokietami grzybowo – jajecznymi
, a nawet krokietami z parówkami!
Dziś mam wersję dla mięsożerców!
Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.
Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI:
Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.
Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.
Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.
Mięso mielone siekamy , oprószamy solą , pieprzem i papryką.
Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.
W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła , dodajemy podgotowaną , a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso.
Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki.
Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki.
Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!