Krokiety serowo szparagowe

Krokiety serowo szparagowe

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni.
Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba dość szybko przerobić, jeśli zależy nam, aby zachowały swój niepowtarzalny smak. Ponieważ w zamrażalniku nie miałam już nawet odrobiny miejsca, więc na kilka dni przeszłam na dietę szparagową

Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą Wam smakowały.

Ps.
Moim zdaniem przepis powinien się nazywać krokiety ziemniaczano-serowe ze szparagami, bo to właśnie ziemniaki są dominującym składnikiem, ale widocznie autorzy książki byli odmiennego zdania.

Zdjęcie - Krokiety serowo szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na krokiety serowo szparagowe proporcje dla 3-4 osób

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g szparagów (w oryginalnym przepisie było 50 g) ***
  • 125 g sera mozzarella (w oryginalnym przepisie było 100 g)
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do panierowania: mąka, bułka tarta i jajka

*** do tych krokietów najlepsze są bardzo młode, cienkie szparagi, albo fragment łodygi bezpośrednio przy samej główce, wtedy nie trzeba ich gotować.

Jak przygotować krokiety serowo szparagowe Ziemniaki obrać, ugotować, przełożyć do miski rozgnieść na puree i odstawić do ostygnięcia. Szparagi ugotować na parze, pokroić w cienki plasterki i dodać do puree ziemniaczanego. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Z masy uformować krokiety i obtaczać je w pokrojonej mozzarelli . W przepisie jest sugestia, aby nabierać łyżką porcję masy ziemniaczanej i obtaczać w jednaj łyżce sera, ale ja przygotowałam nieco większe krokiety. Przygotowane krokiety obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Zdjęcie - Krokiety serowo szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów