Krewetki w winnym cieście
Dawno temu, mówiłam o przepisie na wino z winogron własnej roboty. Oooooo, już stoi w wielkim balonie i czeka na swoją kolej. Młodzik puszcza bąbelki przez śmieszną rurkę. Pyrk, pyk, pyrk, pyk, pyrk, pyk. Tymczasem ja piję "rocznik" rrrrrrrrr :))))))))) 2005 :)))) mrałłlłłłłłł. Czuję procenty :)))) Mam uśmiech od ucha do ucha. O jak dobrze, że dzieciarnia śpi. Jako, że winem wieje ze wszech stron, moje krewetki też będą winne. Nie mnie, nie tobie ani pani z wielkim beretem na głowie:) Będą jedyne w swoim rodzaju. Teścia wino gronowe wtapia się w krewetki!
Krewetki w winnym cieście
200 g krewetek koktajlowych
3 łyżki mąki
1 żółtko
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
50 ml wina czerwonego
olej
Żółtko ubić, dodać mąkę, wino, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maczać krewetki w gotowym cieście i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Przesmażyć z dwóch stron około 1 minuty.