Krewetki smażone na maśle
Mimo różnych eksperymentów z owocami morza te krewetki wracają na nasze talerze najczęściej. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie chwilę. Mogę Was zapewnić, że walory smakowe i rytuał maczania bułki w sosiku maślanym rekompensują wyrzuty sumienia z powodu użycia dużej ilości masełka.
Składniki:
- 0,5 kg surowych krewetek tygrysich,
- masło,
- oliwa z oliwek
- kilka ząbków czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie papryczka chilli.
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni oliwę, dodać masło (ilości wg uznania). Wrzucić krewetki i czosnek drobniutko pokrojony, ewentualnie papryczkę chilli.Smażyć chwilę, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać natką pietruszki.