Krewetki smażone na maśle

Krewetki smażone na maśle


Zdjęcie - Krewetki smażone na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki smażone na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo różnych eksperymentów z owocami morza te krewetki wracają na nasze talerze najczęściej. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie chwilę. Mogę Was zapewnić, że walory smakowe i rytuał maczania bułki w sosiku maślanym rekompensują wyrzuty sumienia z powodu użycia dużej ilości masełka.
Zdjęcie - Krewetki smażone na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 kg surowych krewetek tygrysich,
  • masło,
  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie papryczka chilli.

Przygotowanie:

Rozgrzać na patelni oliwę, dodać masło (ilości wg uznania). Wrzucić krewetki i czosnek drobniutko pokrojony, ewentualnie papryczkę chilli.Smażyć chwilę, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać natką pietruszki.
Zdjęcie - Krewetki smażone na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów