Kremowy deser z truskawkami
Ostatnie dni mocno dają się we znaki pod względem upałów, dlatego dzisiaj mamy dla Was deser idealny. Delikatna i kremowa masa budyniowa, orzeźwiające truskawki i chrupiące herbatniki- połączenie któremu nikt się nie oprze, a to wszystko tylko w jednej szklance! :)
Składniki:
(na 4 porcje)
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- ok 60 g masła
- paczka herbatników 100g
- opakowanie galaretki truskawkowej
- truskawki
Przygotowanie:
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale nie dodawaj do niego cukru i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie możesz przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i również odstawić w chłodne miejsce aby powoli tężała.
Kiedy budyń będzie już zimny, w misce utrzyj masło aż stanie się białe, następnie dodaj cukier i na koniec po łyżce zimny budyń. Gdy masa będzie już idealnie kremowa, możesz zabrać się za składanie całego deseru.
Na spód każdej szklanki pokrusz po dwa herbatniki, następnie nałożyć warstwę kremu oraz pokrojone truskawki. Tą samą kolejność powtórz jeszcze raz. Wierz przykryj tężejącą galaretką i całość wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego schłodzenia. Smacznego!