Kremowe ziemniaki z grzybami
Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne ziemniaki z grzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy pieczarki i ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w śmietance, pycha! Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kremowe ziemniaki z grzybami(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
- 1/4 szklanki białego wina
- 4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 %
- sól i pieprz
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż kolejne 10 minut. Następnie wlej wino i gotuj aż praktycznie odparuje.
- Dodaj do patelni ziemniaki i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut.
- Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamy potatoes with mushrooms(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp vegetable oil
- 1/2 large onion, thinly sliced
- 2 garlic cloves, minced
- 250 g button mushrooms, cut into large dice
- 1/4 cup white wine
- 4 potatoes, peeled cut into large dice
- 3/4 cup cream
- salt and pepper
- parsley to garnish
Preparation:
- On a large pan heat on medium heat oil, add onions and cook for 3-4 minutes. Add garlic and mushrooms and cook for about 10 minutes. Add wine and keep cooking until it evaporates.
- Add potatoes and cook, stirring occasionally for 10 minutes.
- Add cream, some salt and pepper and reduce heat to low. Cover with a tight lid and cook for about 15-20 minutes or until the potatoes are cooked through. Add some water if sauce is too thick. Season to taste if necessary.
- Garnish with fresh parsley and serve.
Enjoy!