Kremowe lody z awokado
To był totalny eksperyment. Awokado zazwyczaj dodaję do sałatki, czasem robię z nim koktajl, ale lody po raz pierwszy.
Bardzo udany eksperyment!
1/2 kubka wody
1/4 kubka cukru
1 awokado
odrobina soli
łyżka soku z cytryny
Wodę z cukrem zagotowałam w małym garnku - cukier musi się dokładnie rozpuścić. Następnie płyn trzeba schłodzić. W tym czasie obrałam awokado, usunęłam pestkę. W blenderze zmiksowałam awokado z solą i sokiem z cytryny - dodając stopniowo chłodny płyn. Trzeba miksować tak długo aż masa będzie zupełnie gładka. W razie czego trzeba wymieszać masę i zeskrobać ze ścian blendera większe kawałki. Masa musi być dobrze zmiksowana.
Można teraz masę wlać do foremek na lody albo wlać do maszynki do lodów. Ja się zdecydowałam na foremki - takie zupełnie zwyczajne z IKEI.