Kremowe jajka zapiekane

Kremowe jajka zapiekane

Zapiekane jajka to prosty przepis na pysznie śniadanie na ciepło. Wyobrażacie sobie: leniwa sobota, chrupiąca bagietka i miseczka z kremowym jajkiem, podanym ze szczypiorkiem, szynka, a może suszonym pomidorami?

Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jaka zapiekać możecie w indywidualnych foremkach (małe, ceramiczne do sufletów, a nawet filiżanki) lub wybrać większe naczynie, jak ja. Moja mała żeliwna patelni sprawdziła się tu znakomicie!).

Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka zapiekany w kąpieli wodnej (czyli foremki zanurzamy do połowy wysokości w gorącej wodzie), dzięki temu są delikatne i równomiernie wypieczone.

Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W przepisie poniżej podaję proporcje na 1 porcję, którą można dowolnie pomnażać.

Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A TU link do innej wersji zapiekanych jajek- ze świeżymi ziołami. Smacznego!

Zdjęcie - Kremowe jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Proporcje na 1 jajko, można je dowolnie zwiększać (np. na dwa jajka- podwoić liczbę składników).

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę szczypiorku i drobno posiekaną szynką.

Wbij jajko, dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.

Naczynko z jajkiem ustaw w większym naczyniu. Wlej gorącą wodę, powinna sięgać połowy foremki z jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 12 minut (w zależności, jak mocno ścięte jajka lubisz jeść). Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.

Kategorie przepisów