Kremowe jajka zapiekane
Zapiekane jajka to prosty przepis na pysznie śniadanie na ciepło. Wyobrażacie sobie: leniwa sobota, chrupiąca bagietka i miseczka z kremowym jajkiem, podanym ze szczypiorkiem, szynka, a może suszonym pomidorami?
Jaka zapiekać możecie w indywidualnych foremkach (małe, ceramiczne do sufletów, a nawet filiżanki) lub wybrać większe naczynie, jak ja. Moja mała żeliwna patelni sprawdziła się tu znakomicie!).
Jajka zapiekany w kąpieli wodnej (czyli foremki zanurzamy do połowy wysokości w gorącej wodzie), dzięki temu są delikatne i równomiernie wypieczone.
W przepisie poniżej podaję proporcje na 1 porcję, którą można dowolnie pomnażać.
A TU link do innej wersji zapiekanych jajek- ze świeżymi ziołami. Smacznego!
Składniki
- jajko - 1 szt
- śmietanka kremówka - 1-2 łyżki
- szynka - 1 plaster (opcjonalnie)
- szczypior - 1 łyżka, posiekany
- masło - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
Proporcje na 1 jajko, można je dowolnie zwiększać (np. na dwa jajka- podwoić liczbę składników).
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę szczypiorku i drobno posiekaną szynką.
Wbij jajko, dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
Naczynko z jajkiem ustaw w większym naczyniu. Wlej gorącą wodę, powinna sięgać połowy foremki z jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 12 minut (w zależności, jak mocno ścięte jajka lubisz jeść). Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.