Kremowa zupa grzybowa
Tweet
Dziś przedstawiam przepis na bardzo grzybową zupę krem ze śmietanką i odrobiną koniaku, który dodaje jej wyrazistości. Ja użyłam grzybów leśnych, jednak można zastąpić je pieczarkami (najlepiej brązowymi), a sam proces przygotowania tej potrawy jest szybki i nieskomplikowany. Polecam!
Scroll down for English
Kremowa zupa grzybowa
(4-5 porcji)
Składniki:
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 50 g suszonych prawdziwków
- 4 łyżki masła
- 5 łyżki posiekanych szalotek lub 1 średnia cebula
- 650 g pieczarek lub mieszanki grzybów leśnych, wyszczotkowanych i pokrojonych w grubą kostkę
- 1/4 szklanki koniaku (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W małym rondelku na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia 2 szklanki bulionu. Włóż suszone prawdziwki, zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wyjmij grzyby z bulionu (łyżką durszlakową), przełóż na deskę do krojenia i grubo posiekaj.
- W większym rondlu, na średnim ogniu rozgrzej masło, wrzuć szalotki i podsmaż do zeszklenia, ok. 5 minut. Dodaj prawdziwki i pieczarki, następnie smaż mieszając, aż większość płynu odparuje, 5 do 7 minut. Wlej koniak i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, około 2 minut, po czym posyp grzyby mąką i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej resztę bulionu, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 30 minut.
- Po tym czasie, przelej zupę do blendera i zmiksuj zupę na gładki krem. Przelej zupę ponownie do rondla, wmieszaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż zupę do docelowych miseczek, udekoruj rozmarynem i podawaj.
English version
Creamy mushroom soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 6 cups chicken stock
- 50 g dried porcini mushrooms
- 4 tbs unsalted butter
- 5 tbs minced shallot, or 1 medium onion
- 650 g white button mushrooms/wild mushrooms, brushed clean and coarsely chopped
- 1/4 cup cognac (optional)
- 2 tbs all-purpose flour
- 1/2 cup heavy cream
- salt and freshly ground pepper, to taste
- rosemary leaves for garnish (optional)
Preparation:
- In a small saucepan over medium-high heat, warm 2 cups of the stock. Add the porcini, remove from the heat and let stand for about 20 minutes. Using a slotted spoon, transfer the chanterelle or the porcini to a cutting board and coarsely chop.
- In a stockpot over medium heat, melt the butter. Add the shallot and sauté until soft, about 5 minutes. Add the porcini and button mushrooms and cook, stirring, until most of the liquid has evaporated, 5 to 7 minutes. Add the cognac and cook until the liquid has evaporated, about 2 minutes. Sprinkle with the flour and stir to coat. Stir in the mushroom soaking liquid and the remaining 4 cups stock. Reduce the heat to low and simmer, stirring occasionally, for about 30 minutes.
- Working in batches, puree the soup in a blender until smooth, then return the soup to the pot. Stir in the 1/2 cup cream and season with salt and pepper. Ladle the soup into warmed bowls. Garnish with rosemary leaves and serve.
Drukuj grzyby, koniak, obiad, pieczarki, przystawka, zioła, zupa