Krem ziemniaczano-ogórkowy
50 dag ziemniaków
60 dag świeżego ogórka
1 cebula
750 ml wywaru warzywnego
5 dag plastrów wędzonego łososia
szczypiorek
100 ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
olej
.
Ziemniaki obrać opłukać, pokroić w grubą kostkę.
Połowę ogórka obrać, przepołowić wzdłuż. Jeśli ogórek ma duże pestki, usunąć je, a następnie pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i ogórek, dolać bulion i gotować razem ok 20 min.
Łososia pokroić w kostkę.
Drugą połowę ogórka razem ze skórką pokroić w makaronik.
Szczypiorek pokroić w krążki.
Zupę dokładnie zmiksować, dodać pokrojonego ogórka. Gotować 3-4 min. dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać z pokrojonym łososiem i posypaną szczypiorkiem.