Krem ze szparagów
Humcia, przecież wiesz dobrze, że ja gotuję "na oko"... przepis bedzie więc też "na oko" :P
Musisz mieć: pęczek białych szparagów (0,5 kg), wodę, sól albo jakaś przyprawę typu Vegeta, odrobinę cukru, łyżkę mąki pszennej, , śmietanę (najlepiej 30%) i oczywiście najważniejszą rzecz - garnek.
Wodę wlewasz do garnka, gotujesz, dodajesz do niej sól albo przyprawę, cukier i pokrojone w kawałki szparagi. Wcześniej je obierasz i płuczesz. Jak będą miekkie to wykładasz je na sitko i przecierasz ręcznie - to jest wersja tradycyjna, albo miksujesz na krem - wersja nowocześniejsza :) Przetarte szparagi wrzucasz do wywaru.
Zupę zaciągasz mąką rozrobioną z wodą, potem dodajesz śmietankę. Jak ktoś bardzo się upiera może zaciągnąc żółtkiem i dodać trochę masła . Ja nie lubię....
W niektórych przepisach podają, że zupę szparagową robi się na wywarze z mięsa.... Stanowcze NIE takiej opcji!!! To ma być zupa szparagowa, a nie szparagowy rosół ;)