Krem z pora i topinamburu
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Pojawienie się nowego supermarketu w mieście zaowocowało poniższą zupą. Do tej pory nie miałam gdzie kupić tego mało jeszcze znanego warzywa więc jak tylko wypatrzyłam je na półce z warzywami , nie wahałam się ani minuty, pomimo dość wysokiej ceny.
Topinambur to nic innego jak korzeń słonecznika bulwiastego, rośliny, którą może występować jako ozdoba w ogrodzie. Bulwy te były spożywane przez Indian, następnie przywędrowały do Europy. W Polsce, podobno były często uprawiane na Śląsku w okresie przedwojennym. Bulwy topinamburu nie wyglądają ani atrakcyjnie ani zbyt zachęcająco. Dlatego jeśli ktoś nie ma na nie konkretnego pomysłu pewnie po nie nie sięgnie. Jednak warto wiedzieć, że ze względu na zawartość inuliny, z której powstaje fruktoza topinambur jest ceniony w diecie osób cierpiących na cukrzycę.
Najwięcej witamin topinambur zawiera na powierzchni dlatego nie powinna się go obierać ze skórki. Miałam pewne opory przed ugotowaniem go w mundurku jednak porządnie wyszorowałam bulwy i zrezygnowałam z obierania. Żeby zaostrzyć smak zupy dodałam mały kawałek pora. Przyprawą, która bardzo dobrze pasuje do toinamburu jest gałka muszkatołowa.
Składniki- topinambur - 250 g
- por - 1 mały kawałek (biała część)
- oliwa - 3 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- bulion warzywny - 1 l
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora, przesmażyć. Dodać czosnek, topinambur, wlać bulion. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Zestawić zupę z ognia i dokładnie zmiksować blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, lub z kromką chleba z masłem.
Smacznego:)