Krem z pieczonej papryki

Krem z pieczonej papryki

Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji pieczenia bułek wrzuciłam do piekarnika kilka papryk zawiniętych w folię. Pięknie się upiekły więc wykorzystałam je do tej pysznej zupy. Smak i konsystencja- genialne. Podałam z prażonymi pestkami dyni  i kawałkami fety.

Składniki

Instrukcje

Umytą paprykę posmarować olejem, można zawinąć w folię aluminiową ale niekoniecznie, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-40 min. Po tym czasie paprykę wystudzić i obrać ze skórki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, bazylię, tymianek. Wszystko razem smażyć 2-3 minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz około 2 szklanek wody. Gotować 10-15 minut, aż warzywa staną się miękkie.Dodać obraną paprykę i chwilę jeszcze gotować. Wszystko razem zmiksować na gładką zupę, doprawić do smaku solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny. Podawać z uprażonymi pestkami dyni i kawałkiem fety.

Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów