Krem z pieczonej papryki
Przy okazji pieczenia bułek wrzuciłam do piekarnika kilka papryk zawiniętych w folię. Pięknie się upiekły więc wykorzystałam je do tej pysznej zupy. Smak i konsystencja- genialne. Podałam z prażonymi pestkami dyni i kawałkami fety.
Składniki
- czerwona papryka - 4 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 3-4 łyżki
- cytryna - 1/2 szt.
- papryczka chilli - 1/2 strączka
- suszona bazylia - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- przecier pomidorowy - 100 ml
- feta - do podania
- prażona dynia - do podania
Instrukcje
Umytą paprykę posmarować olejem, można zawinąć w folię aluminiową ale niekoniecznie, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-40 min. Po tym czasie paprykę wystudzić i obrać ze skórki.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, bazylię, tymianek. Wszystko razem smażyć 2-3 minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz około 2 szklanek wody. Gotować 10-15 minut, aż warzywa staną się miękkie.Dodać obraną paprykę i chwilę jeszcze gotować. Wszystko razem zmiksować na gładką zupę, doprawić do smaku solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny. Podawać z uprażonymi pestkami dyni i kawałkiem fety.