Krem z młodej kapusty z koperkiem
Składiki
- 500 g młodej kapusty
- 150 g ziemniaków
- 50 g pora
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50 ml oleju Oliwier
- 10 g ziaren sezamu
- 4-5 kromek pszennego pieczywa
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 pęczek koperku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- opcjonalnie gęsta śmietana
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w kostkę. Por siekamy w półtalarki, kapustę szatkujemy.
Na niewielkiej ilości Oliwiera lekko podsmażamy ziemniaki. Po chwili dodajemy kapustę i por. Ponownie podsmażamy. Nie rumienimy!
Gdy warzywa lekko zmiękną, dolewamy bulion i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
Siekamy koperek i dodajemy do zupy, gdy wszystkie warzywa są już miękkie. Usuwamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Pieczywo kroimy w kostkę i smażymy na oleju sezamowo-rzepakowym.
Zupę podajemy z grzankami i sezamem. Świetnie smakuje też z gęstą śmietaną.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl