Krem z młodej kapusty z koperkiem

Krem z młodej kapusty z koperkiem

Zdjęcie - Krem z młodej kapusty z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z młodej kapusty z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z młodej kapusty z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Składiki

  • 500 g młodej kapusty
  • 150 g ziemniaków
  • 50 g pora
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 10 g ziaren sezamu
  • 4-5 kromek pszennego pieczywa
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie gęsta śmietana

Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w kostkę. Por siekamy w półtalarki, kapustę szatkujemy. 

 

Na niewielkiej ilości Oliwiera lekko podsmażamy ziemniaki. Po chwili dodajemy kapustę i por. Ponownie podsmażamy. Nie rumienimy! 

 

Gdy warzywa lekko zmiękną, dolewamy bulion i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. 

 

Siekamy koperek i dodajemy do zupy, gdy wszystkie warzywa są już miękkie. Usuwamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku. 

 

Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Pieczywo kroimy w kostkę i smażymy na oleju sezamowo-rzepakowym. 

 

Zupę podajemy z grzankami i sezamem. Świetnie smakuje też z gęstą śmietaną.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów