Krem z marchewki
Krem z marchewki
/5 porcji/
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/2 niewielkiego selera (korzeń)
1/2 kg marchewki
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki chili w proszku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1 litr bulionu warzywnego
łyżeczka masła
do podania: ser pecorino (może być każdy o wyrazistym smaku) i ulubione zioła
Cebulę i czosnek obrać, pokroić oraz poddusić na maśle. Dodać obrany i pokrojony w kostkę seler oraz marchewkę w talarki. Poddusić razem warzywa. Zalać wywarem. Gotować około 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Dodać przyprawy, wymieszać. Zmiksować na gładki krem.
Zupę podawać ze starkowanym serem oraz ulubionymi ziołami, np. bazylia.
Smacznego!