Krem z mango, ricotty i rabarbaru
Mango połączone z jogurtem to klasyczny zestaw prosto z Indii. W moim deserze chciałam uzyskać jednak bardziej gęstą konsystencję, zdecydowałam się więc na użycie włoskiej ricotty. Ma ona jednak na tyle delikatny smak, że konieczne było przełamanie go czymś kwaskowatym.
I tym sposobem do deseru dołączył rabarbar. Kwaśna kwintesencja polskiego lata.
Krem z mango, ricotty i rabarbaru Składniki- mango - 2 szt, bardzo dojrzałe
- ricotta - 1 szklanka
- rabarbar - 1 laska
- sok z cytryny - ok. 1/2 łyżeczki
- cukier - do smaku
- masło - 1 łyżeczka
Na patelni rozpuść masło, dodaj obrany rabarbar pokrojony na małe kawałki. Dolej 2 łyżki wody i duś kilka minut na małym ogniu, aż stanie się zupełnie miękki. Ostudź.
Mango obierz i zmiksuj z rabarbarem oraz sokiem z cytryny na gładkie puree. Odlej 2/3 szklanki.
Do musu z mango dodaj ricottę, dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku cukrem. Wlej wcześniej zostawiony mus i delikatnie połącz, aby w kremie pozostały wyraźne smugi mango- odrobinę samego musu możesz wylać także na wierzch każdej porcji.
Przed podaniem wstaw na min. 3 godziny do lodówki.