Krem z mango, ricotty i rabarbaru

Krem z mango, ricotty i rabarbaru

Zdjęcie - Krem z mango, ricotty i rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mango połączone z jogurtem to klasyczny zestaw prosto z Indii. W moim deserze chciałam uzyskać jednak bardziej gęstą konsystencję, zdecydowałam się więc na użycie włoskiej ricotty. Ma ona jednak na tyle delikatny smak, że konieczne było przełamanie go czymś kwaskowatym.

Zdjęcie - Krem z mango, ricotty i rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I tym sposobem do deseru dołączył rabarbar. Kwaśna kwintesencja polskiego lata.

Zdjęcie - Krem z mango, ricotty i rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem z mango, ricotty i rabarbaru

Agata, 8 lipca 2013

Zdjęcie - Krem z mango, ricotty i rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozpuść masło, dodaj obrany rabarbar pokrojony na małe kawałki. Dolej 2 łyżki wody i duś kilka minut na małym ogniu, aż stanie się zupełnie miękki. Ostudź.

Mango obierz i zmiksuj z rabarbarem oraz sokiem z cytryny na gładkie puree. Odlej 2/3 szklanki.

Do musu z mango dodaj ricottę, dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku cukrem. Wlej wcześniej zostawiony mus i delikatnie połącz, aby w kremie pozostały wyraźne smugi mango- odrobinę samego musu możesz wylać także na wierzch każdej porcji.

Przed podaniem wstaw na min. 3 godziny do lodówki.

Kategorie przepisów