Krem z jabłek i brukselki
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Kapusta i jabłka to świetne połączenie. Dzisiaj u mnie w wersji zupy kremowej. Smaczna, rozgrzewająca, idealna w sezonie na brukselkę.
Składniki- brukselka - 400 g
- kwaśne jabłka - 2 szt.
- bulion - 1 l
- cebula - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- kminek - do smaku
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- śmietanka - 100 ml
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, szczyptę kminku, chwilę podsmażyć, dodać podzieloną na pół brukselkę i smażyć kilka minut.Wlać bulion, gotować aż kapusta będzie prawie miękka, dodać obrane z gniazd nasiennych jabłka i gotować jeszcze ok. 5 min. Wlać śmietankę. Gotową zupę zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.