Krem kataloński (Crema Catalana)

Krem kataloński (Crema  Catalana)

Tym razem coś na słodko. Będąc w Katalonii, nie można oczywiście nie spróbować katalońskich przysmaków, a do takich zalicza się właśnie ten krem. W smaku przypomina polski budyń, ale różni się tym, że przygotowujemy go na mące kukurydzianej, a nie ziemniaczanej. Większość przepisów podaje jeszcze, aby krem posypać cukrem i skarmelizować, ale jak widzicie, mój krem kataloński z Tarragony wcale skarmelizowany nie był.

Składniki:

500 ml mleka

3 żółtka

150 g cukru

1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej

starta skórka z 1 cytryny

cynamon

Żółtka ubij z cukrem na kogiel-mogiel. Dodaj cynamon i skórkę cytrynową. Mąkę kukurydzianą rozmieszaj z mlekiem, wlej do masy jajecznej i podgrzewaj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy tylko masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia, w przeciwnym wypadku zwarzy się. Przelej krem do małych pojemniczków i włóż na kilka godzin do lodówki. Posyp cukrem i włóż na chwilę do gorącego piekarnika, lub też przypal palnikiem.

Zdjęcie - Krem kataloński (Crema  Catalana)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów