Krem kalafiorowy

Krem  kalafiorowy

Szybka i dość smaczna zupa, na którą przepis znalazłam w dodatku do gazety "Tina": "120 obiadów na lato". Podałam ją z groszkiem ptysiowym.

Zdjęcie - Krem  kalafiorowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- pół główki dużego kalafiora

- 1 cebula

- 2 marchewki

- kawałek świeżego imbiru (dałam ok. 1,5 cm)

- 2 ząbki czosnku

- litr bulionu drobiowego

- łyżeczka curry (dałam dwie)

- łyżeczka gałki muszkatołowej

- 15 ml śmietany kremówki

- łyżka masła

- sól, pieprz

Wykonanie:

Marchew pokroić w plasterki. Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i i imbir drobno posiekać, podsmażyć w garnku na  maśle. Zalać bulionem. Dodać marchew i kalafiora. Gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Z zupy wyjąć kilka różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na krem. Przyprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę rozlać do talerzy i udekorować odłożonymi różyczkami kalafiora. Można, tak jak ja, podać dodatkowo groszek ptysiowy lub grzanki. Smacznego :)

Kategorie przepisów