Krem jogurtowy z truskawkami
Lekki deser na bazie jogurtu greckiego, przełożony musem z dojrzałych, słodkich truskawek przygotujesz w kilka chwil. To deser niskokaloryczyny, z niewielkim tylko dodatkiem bitej śmietany. Śmietana nadaje mu lekkości, a jogurt w tym połączeniu awansuje do rangi super smacznego kremu. Kilka minut i deserki gotowe! Polecam!
Składniki na 3-4 porcje:
250 g jogurtu greckiego
100 g śmietany kremówki
2 łyżki ksylitolu
ciasteczka amarettini
mus truskawkowy:
200 g truskawek
2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
do dekoracji:
orzeszki pistacjowe
listki mięty
kilka truskawek
Wykonanie:
- truskawaki umyć, odszypułkować i z dodatkiem słodzika zblendować
- śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ubić mikserem jogurt z ksylitolem, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę
- rozłożyć do pucharków wg własnej fantazji. Na spodzie pucharków ułożyłam ciasteczka amarettini. Górę ozdobić truskawkami, listkami mięty i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi