Krem czekoladowy

Zdjęcie - Krem czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzed zbliżającymi się wielkimi krokami Walentynkami, postanowiłam zabrać Was w podróż do krainy czekoladą płynącej.

Zdjęcie - Krem czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pierwszy ogień serii moich romantycznych deserów trafia jedwabisty krem czekoladowy. Jego porcja uwiedzie każdego!:)

Zdjęcie - Krem czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Zdjęcie - Krem czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • jajko - 2 szt
  • czekolada gorzka - 90 g
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - szczypta
  • śmietanka kremówka - 2/3 szklanki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania

Białka rozdziel od żółtek. Czekoladę podziel na małe kawałki (posiekaj).

W rondelku podgrzej, ciągle mieszając, mleko, 1/3 szklankę śmietanki, żółtka, szczyptę soli i cukier. Masa powinna zgęstnieć, ale się nie gotować. Gorącą zalej kawałki czekolady, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą.

Masę miksuj, gdy przestygnie wlej resztę śmietanki (pozostałą 1/3 szklanki), lekko ubij mikserem.

Gotowy mus przełóż do miseczek, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

Do podania: bita śmietanka, wiórki czekolady.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy