Krem cytrynowy z malinami

Krem cytrynowy z malinami

Rzadko robię tak kaloryczne desery, ale ten był obiecany, więc musiał się pojawić . Prosty w przygotowaniu, ale potrzeba sporo czasu, żeby go zrobić (jeśli nie mamy gotowego Crème fraîche). Porcje przeze mnie proponowane są małe, ale moim zdaniem wystarczy taka dawka słodkości na raz. Zdjęcie - Krem cytrynowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki (6 małych porcji):
Crème fraîche
- 450 g śmietany 36%
- 3 łyżki kefiru
Poza tym:
- 100 g cukru pudru
- 100 ml soku z cytryny (1,5 - 2 cytryn)
- 250 g malin
- 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

Crème fraîche
W misce wymieszaj śmietanę z kefirem, przykryj folią spożywczą i włóż do większej miski. Zalej wrzątkiem, do wysokości śmietany. Pozostaw na co najmniej 24 godziny, gdy mieszanina się rozwarstwi przełóż miskę do lodówki. Gdy będzie potrzebna zdejmij z powierzchni crème fraîche łyżką. Podgrzej crème fraîche z 100 g cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny. Przełóż do małych pucharków, kieliszków i zostaw w lodówce na całą noc. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania do mieszaniny w garnku dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gdy masa zastygnie, do posyp malinami lub malinami wymieszanymi z cukrem pudrem. Zdjęcie - Krem cytrynowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów