Krem cytrynowy z malinami
Rzadko robię tak kaloryczne desery, ale ten był obiecany, więc musiał się pojawić . Prosty w przygotowaniu, ale potrzeba sporo czasu, żeby go zrobić (jeśli nie mamy gotowego Crème fraîche). Porcje przeze mnie proponowane są małe, ale moim zdaniem wystarczy taka dawka słodkości na raz. Składniki (6 małych porcji):
Crème fraîche
- 450 g śmietany 36%
- 3 łyżki kefiru
Poza tym:
- 100 g cukru pudru
- 100 ml soku z cytryny (1,5 - 2 cytryn)
- 250 g malin
- 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Crème fraîche
W misce wymieszaj śmietanę z kefirem, przykryj folią spożywczą i włóż do większej miski. Zalej wrzątkiem, do wysokości śmietany. Pozostaw na co najmniej 24 godziny, gdy mieszanina się rozwarstwi przełóż miskę do lodówki. Gdy będzie potrzebna zdejmij z powierzchni crème fraîche łyżką. Podgrzej crème fraîche z 100 g cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny. Przełóż do małych pucharków, kieliszków i zostaw w lodówce na całą noc. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania do mieszaniny w garnku dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gdy masa zastygnie, do posyp malinami lub malinami wymieszanymi z cukrem pudrem.