Krem brokułowy z migdałami

Krem brokułowy z migdałami

Zdjęcie - Krem brokułowy z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny raz powitał nas mglisty poranek. Znad kubka kawy spoglądam sobie za okno i nic kompletnie nie widzę. W taki dzień nie chce mi się wychodzić z domu, nawet nie mam ochoty wyskoczyć po zakupy. Ciesze się, że moja lodówka i zamrażarka wyposażone są na takie kryzysowe chwile. Będzie więc zielona zupa, tak dla kontrastu z aurą. Krem brokułowy zaraz obok kremu z dyni, to ulubione dania moich córek, a jeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest.
Zdjęcie - Krem brokułowy z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem brokułowy z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem brokułowy z migdałami

  • 2 woreczki mrożonych brokułów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • około 500 - 750 ml bulionu
  • 3 garście startego sera cheddar
  • sol, pieprz
  • ostra papryka mielona
  • 4 łyżki migdałów w płatkach

wykonanie Migdały prażymy na suchej patelni. Odstawiamy na bok. Boczek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy następnie brokuł. Zalewamy bulionem i gotujemy do chwili aż brokuł będzie miękki, ale nierozgotowany. Zupę miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu, doprawiamy sola pieprzem i papryka. Dodajemy ser i podgrzewamy do chwili aż się roztopi. Zupę podajemy z posypka z prażonych migdałów.

Kategorie przepisów