Krakersy tymiankowe
Krakersy o aromacie tymianku wydały mi się atrakcyjne z kilku powodów. Nie dość, że szybkie i łatwe to jeszcze wyjątkowo kuszące smakiem. Ciastka okazały się dokładnie takie jak myślałam. Świetnie smakują z serem pleśniowym lub ziołowym twarożkiem. Użyłam tymianku suszonego ale najlepiej byłoby użyć świeżego. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.
Składniki:
- 260 g mąki razowej
- 30 g płatków owsianych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli (dałam pół)
- 2 łyżki świeżego tymianku (nia miałam więc dałam suszony)
- 75 g schłodzonego masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Podgrzać piekarnik do 200 stopni. Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, cukrem,, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie połączyć z przygotowaną mieszaniną drobno posiekany tymianek oraz pokrojone masło, by otrzymać masę o konsystencji tartej bułki. Dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto, po czym rozwałkować je na grubość ok.4 mm pomiędzy dwoma kawałkami oprószonej mąką folii spożywczej. Wyciąć nożem lub radełkiem krakersy i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez około 10 minut aż lekko zbrązowieją a potem pozostawić do ostygnięcia na blasze.
Smacznego:)