Krakersy tymiankowe

Krakersy  tymiankowe

Krakersy o aromacie tymianku  wydały mi się atrakcyjne z kilku powodów. Nie dość, że szybkie i łatwe to jeszcze wyjątkowo kuszące smakiem. Ciastka okazały się dokładnie takie jak myślałam. Świetnie smakują z serem pleśniowym lub ziołowym twarożkiem. Użyłam tymianku suszonego ale najlepiej byłoby użyć świeżego. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.

Zdjęcie - Krakersy  tymiankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 260 g mąki razowej
  • 30 g płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli (dałam pół)
  • 2 łyżki świeżego tymianku (nia miałam więc dałam suszony)
  • 75 g schłodzonego masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Podgrzać piekarnik do 200 stopni.  Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, cukrem,, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie połączyć z przygotowaną mieszaniną drobno posiekany tymianek oraz pokrojone masło, by otrzymać masę o konsystencji tartej bułki. Dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto, po czym rozwałkować je na grubość ok.4 mm pomiędzy dwoma kawałkami oprószonej mąką folii spożywczej. Wyciąć nożem lub radełkiem krakersy i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez około 10 minut aż lekko zbrązowieją a potem pozostawić do ostygnięcia na blasze.

Smacznego:)

Kategorie przepisów