Krakersy parmezanowe

Krakersy parmezanowe

Bądźmy szczerzy. To nie jest przekąska dla tych, co w ramach postanowień noworocznych postanowili zadbać o szczupłą linię…

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połączenia masła i sera nie jest może najzdrowsze, ale za to jakie pyszne!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te ciasteczka świetnie sprawdzą się jako karnawałowy dodatek do szklaneczki wina czy zimnego piwa.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Proporcje na ok. 30 szt.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krakersy parmezanowe

Agata, 5 stycznia 2015

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę połącz z masłem, utartym na małych oczkach parmezanem, żółtkiem i śmietaną. Możesz to zrobić mikserem, następnie krótko ugnieć ciasto rękoma.

Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm, owiń w folię spożywczą i wstaw na 45 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto pokrój na ok. 1 cm talarki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj opcjonalnie wierzch ciasteczek roztrzepanym jajkiem, posyp odrobiną sera, pieprzem lub kminkiem.

Piecz ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 200 oC.

Jeśli chcesz, aby ciasteczka były idealnie okrągłe, ciastem wyłóż dno foremki do muffin i tak je piecz.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów