Krakersy parmezanowe
Bądźmy szczerzy. To nie jest przekąska dla tych, co w ramach postanowień noworocznych postanowili zadbać o szczupłą linię…
Połączenia masła i sera nie jest może najzdrowsze, ale za to jakie pyszne!
Te ciasteczka świetnie sprawdzą się jako karnawałowy dodatek do szklaneczki wina czy zimnego piwa.
Bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Proporcje na ok. 30 szt.
Krakersy parmezanowe Składniki- mąka pszenna - 150 g
- parmezan - 75 g, tarty
- masło - 100g, miękkie
- żółtko - 1 szt + opcjonalnie do posmarowania wierzchu
- kwaśna śmietana - 1 łyżka
Mąkę połącz z masłem, utartym na małych oczkach parmezanem, żółtkiem i śmietaną. Możesz to zrobić mikserem, następnie krótko ugnieć ciasto rękoma.
Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm, owiń w folię spożywczą i wstaw na 45 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto pokrój na ok. 1 cm talarki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj opcjonalnie wierzch ciasteczek roztrzepanym jajkiem, posyp odrobiną sera, pieprzem lub kminkiem.
Piecz ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 200 oC.
Jeśli chcesz, aby ciasteczka były idealnie okrągłe, ciastem wyłóż dno foremki do muffin i tak je piecz.