Krakersik z kremem budyniowym
Wiem, że uwielbiacie takie ciacha w 10 minut – ja też!
Ostatnio mama od koleżanek z pracy przyniosła kolejny, błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia.
Połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem budyniowym sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.
Smaki fantastycznie się komponują i tworzą ciacho, które zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych ciast bez pieczenia.
Ja jestem zachwycona!
Wy też będziecie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24X26 )
* krakersy – ok. 40 szt
* masło – 200 g
* jajko – 1 szt
* żółtko – 4 st
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/3 szkl
* wanilia – 1 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mleko 3,2 % – 1 l
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
3/4 litra mleka gotujemy z cukrem i ziarenkami wanilii.
Pozostałe mleko miksujmy z całym jajkiem , żółtkami, oraz przesianymi mąkami.
No gorące mleko wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu gotujemy gesty budyń.
Studzimy. Masło ucieramy, do utartego łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Na blachę układamy porcje krakersów, przykrywamy kremem – tworzymy 3 warstwy.
Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej noc ) do lodówki.
Smacznego!