Krajanka z migdałami

Krajanka z  migdałami

O tej krajance można powiedzieć, że jest gliniasta jak brownies i tak samo pyszna. Z chrupiącymi migdałami i  mocno czekoladowa. Długo utrzymuje wilgoć. Dla miłośników brownies nie lada gratka.

Zdjęcie - Krajanka z  migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 35 dag czekolady deserowej
  • kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 30 dag brązowego cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietanki 22%
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag migdałów pokrojonych w słupki
  • 10 dag nutelli

15 dag czekolady pokroić na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę, wymieszać i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, wymieszać z masą czekoladową. Wlać śmietanę, wsypać mąkę i kakao. Dodać migdały i wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać nutellę, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Gdy polewa dobrze zastygnie, placek pokroić na czterocentymetrowe kawałki. Udekorować płatkami migdałów.

Smacznego:)

Kategorie przepisów