Krajanka z migdałami
O tej krajance można powiedzieć, że jest gliniasta jak brownies i tak samo pyszna. Z chrupiącymi migdałami i mocno czekoladowa. Długo utrzymuje wilgoć. Dla miłośników brownies nie lada gratka.
Składniki:
- 35 dag czekolady deserowej
- kostka margaryny
- 6 jajek
- 30 dag brązowego cukru
- torebka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki śmietanki 22%
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 15 dag migdałów pokrojonych w słupki
- 10 dag nutelli
15 dag czekolady pokroić na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę, wymieszać i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, wymieszać z masą czekoladową. Wlać śmietanę, wsypać mąkę i kakao. Dodać migdały i wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać nutellę, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Gdy polewa dobrze zastygnie, placek pokroić na czterocentymetrowe kawałki. Udekorować płatkami migdałów.
Smacznego:)