Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki

Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki


Zdjęcie - Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne ciasto, jak zwykle u Bajaderki....Przepis pojawiła się ostatnio u Atiny, Cudawianki i Majany.Cytuję za Atiną:
Składniki na formę 23x23 cm (ja robiłam w większej formie z podwójnej porcji)

Składniki na spód ciasta:1 szklanka maki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru115g bardzo zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli1 szklanka orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
3/4 szklanki płatków owsianych
Składniki na masę serowo-dyniową:225g serka Philadelphia, temperatura pokojowa (dałam wiaderkowy, do serników)
3/4 szklanki przecieru z dyni*
1/3 szklanki cukru1 jajko
1 1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego imbiru
Składniki na górną warstwę:1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany2 łyżki cukrukilka kropel ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Przygotować spód ciasta. W malakserze zmiksować masło, mąkę, cukier i sól, aż powstaną spore okruszki. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 1/2 szklanki powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki rozsypać na płaskiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienia. Od czasu do czasu należy je lekko zamieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.
Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.
W czasie kiedy spod się piecze, przygotować masę serowo-dyniowa. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę i wylać na jeszcze ciepły spod. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie w środku a brzegi zaczną się lekko unosić.
Przygotować warstwę wierzchnią. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilia, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Ciasto wystudzić na drucianej siateczce.
Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko je wciskając w masę. Ciasto schłodzić w lodowce, a potem pokroić na kwadraty.
Smacznego:-)
* Przygotowanie przecieru z dyni. Dynię obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i zapiekać w piekarniku temperaturze 200ºC, przez około 30 minut, do miękkości. Następnie zmiksować lub rozdrobnić widelcem.

Zdjęcie - Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów