Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 125 ml słodkiej śmietanki 20-30%
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 35 g bułki tartej
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 liść laurowy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy około 20 minut od chwili zagotowania wody. Następnie przeciskamy przez praskę i studzimy.

Połowę cebuli i czosnku siekamy i przesmażamy na 20 ml Oliwiera na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Formujemy kotlety i obtaczamy je lekko w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Pieczarki i pozostałą cebulę kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki z cebulą na złoty kolor. Gdy ładnie się zrumienią, oprószamy odrobiną mąki. Dodajemy liść laurowy, resztę przeciśniętego przez praskę czosnku i dolewamy niewielką ilość wody lub bulionu. Dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy do smaku.

Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów