Kotlety z ziemniaków babci Uli
Składniki
- 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki przepuść przez maszynkę. Dodaj tartą bułkę, jajko surowe i ugotowane, starte na tarce oraz posiekaną i zrumienioną na oleju cebulę (ja użyłam Kujawskiego 3 ziarna) . Całość dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku. Uformuj kotlety i smaż na mocno rozgrzanym oleju na rumiano... Podawaj z sosami i surówkami. Smacznego :-)
Historia przepisu z szuflady Pani Moniki:
"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Bardzo popularne współcześnie ciasto od kilkudziesięciu lat było w zeszycie."