Kotlety z ryżem duszone w młodej kapuście
- Wynik: 120
- Czas przygotowania: 30 minuty
- Czas gotowania: 1h 30 min
To danie jest kombinacją kilku pomysłów i tego co było akurat w lodówce. Swoim składem i smakiem przypomina trochę gołąbki albo kapuściane kotlety z ryżem a przez to, że kapusta jest na zewnątrz kojarzy mi się z tymi pulpetami. Dzięki tradycyjnym składnikom danie powinno smakować każdemu.
Składniki- mięso mielone wieprzowe - 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- ryż - 3/4 szklanki
- cebula - 1
- młoda kapusta - 1/2 główki
- marchewka - 2
- cebula - 1
- koper - 1/2 pęczka
- przecier pomidorowy - 2 łyżki
- oliwa
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- jajko - 1
- bułka tarta
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, sól, pieprz. Dodać jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Uformować małe, płaskie kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kotlety z każdej strony na rumiano. Zdjąć z patelni. Ponownie rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę oraz poszatkowana kapustę i starta marchew. Wlać przecier rozmieszany w około 2 szklankach wody, dodać do kapusty, zagotować. Włożyć podsmażone kotlety, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godź. Jeśli będzie taka potrzeba należy dodać trochę wody. Kiedy kotlety sa już gotowe (ryż wewnątrz kotletów musi być całkowicie miękki), posypać danie posiekanym koperkiem.
Smacznego:)