Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora
Zdjęcie - Kotlety z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealne kotleciki na letni obiad. Lekkie, delikatne, puszyste i mięciutkie, z dodatkiem surówki pyszny, kompletny obiad na upalne dni. Świetny obiad dla wegetarian i małych niejadków, bo w tej postaci bez szemrania zjedzą kalafiora. Idealny sposób na wykorzystanie resztek kalafiora i ziemniaków z poprzedniego dnia. Smaczna odmiana dla mięsnych mielonych.

Zdjęcie - Kotlety z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
1 mały kalafior
3 średnie ziemniaki
1 jajko
2 łyżki kaparów
2 łyżki bułki tartej+ do obtaczania
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkarałowa
olej do smażenia


Wykonanie:
  • w małej ilości wody ugotować al`dente różyczki kalafiora. Po około 7 minutach wyłowić kalafiora i w tej samej wodzie ugotować obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Miękkie ziemniaki odcedzić, dołożyć kalafiora i ubić tłuczkiem do ziemniaków. W masie mogą pozostać kawałki kalafiora
  • poddusić cebulę z czosnkiem. Dodać posiekane kapary. Wymieszać z masą kalafiorowo - ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać jajko i bułkę tartą, następnie dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron po kilka minut. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i kiełków brokuła
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Kotlety z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów