Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli

Kolejna propozycja na obiad bez mięsa to kotlety z białej fasoli typu "Jaś". Bardzo smaczne, sycące z chrupiącą, złocistą skórką, nawet na zimno mają fajny smak :) Z podanego przepisu wychodzi całkiem sporo kotletów, bo tak na 5-6 porcji, więc jeśli chcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :)

Zdjęcie - Kotlety z białej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (Inspiracja: "Przyślij Przepis")
  • ok. 350 g suchej fasoli "Jaś"
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką fasolę zblendować na krem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do fasoli dodać podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Ulepić kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z każdej strony. Podawać np. z kuskusem, chrupiąca surówką lub sosem pieczarkowym.

Zdjęcie - Kotlety z białej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów