Kotlety schabowe duszone w sosie Hoisin
Kotlety schabowe w sosie.
Te uzależniająco słodkie, pełne smaku kotlety schabowe Hoisin przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach i są idealnym sposobem na szybki i pyszny obiad lub imprezę ze znajomymi.
Składniki na kotlety schabowe Hoisin:
- 4 kotlety schabowe bez kości
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej sezamowy
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/3 szklanki sosu Hoisin
- 2 łyżki octu ryżowego
- woda (tyle ile będzie potrzeba)
Przepis na kotlety w sosie Hoisin
Krok 1.
- Kotlety schabowe delikatnie rozbić młotkiem, obtoczyć w mące pszennej i usmażyć kolejno na oleju sezamowym z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
- Na tej samej patelni poddusić czosnek, dodać imbir, sos Hoisin, ocet ryżowy oraz około 1 szklankę wody. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Do sosu włożyć usmażone kotlety schabowe, dusić na niewielkim ogniu, aż będą miękkie - w razie konieczności podlać odrobiną wody. Na końcu danie doprawić do smaku. Kotlety schabowe udekorować posiekaną, świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz sezamem.
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na wieprzowinę, które mogą Ci się spodobać:
- Japońskie pierożki Gyoza>>>
- Klasyczne kotlety schabowe>>>
- Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą>>>
- Gulasz z karkówki wieprzowej>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym>>>
- Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone>>>
- Szwedzkie klopsiki>>>
- Kotlety schabowe z kością>>>
- Bitki wieprzowe w sosie własnym>>>
- Kotlety z karkówki panierowane>>>
Miłego gotowania!
Kotlety Hoisin.
Kotlety hoisin.