Kotlety rybne
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Ostatnia wersja kotletów rybnych jaką wypróbowałam zawiera wędzony boczek. I jest to składnik, który wyróżnia ten przepis od innych. Wiem, że nie każdy przepada za kotletami z ryby, ja sama też nie jestem wielką fanką, ale od czasu do czasu lubię drobne urozmaicenia. A ryby jak wiadomo trzeba jeść:)
Pomysł z boczkiem podpatrzony u Magdy Gessler.
Składniki- filety z ulubionej ryby - 4 szt.
- wędzony boczek - 100 g
- cebula - 1 szt.
- bułka czerstwa - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- bułka tarta - do panierowania
- jajko - 1 szt.
- olej - do smażenia
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Rybę, boczek , cebulę oraz odciśniętą bułkę zmielić. Do masy dodać jajko, sól, pieprz, zioła, dokładnie wyrobić. Formować małe kotleciki, lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały rumiany kolor z każdej strony.
Smacznego:)